Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Αντώνη Βαρδή 
Συνέντευξη του Αντώνη Βαρδή στη Μαριά Παπαδάκη στο "Μουσικόραμα"
 Μαρία: Γεια σου Αντώνη. Ξεκινάμε με τις τρεις τελευταίες συνεργασίες σου στη δισκογραφία... Πασχάλης Τερζής, Αντώνης Ρέμος, Νίκος Βέρτης. Για πες μου γι' αυτές..
  Αντώνης:  Γεια σου Μαρία, η συνεργασία μου με τον Ρέμο είναι για τρίτη φορά , με τον Βέρτη δεύτερη φορά & με τον Πασχάλη η πρώτη φορά, με εξαίρεση , ένα τραγούδι μου, που είχε τραγουδήσει μαζί με τον γιο μου με τίτλο «Μετά». Ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Πασχάλη & εύχομαι να ξανα συνεργαστούμε.  Και με τους τρεις τραγουδιστές, η  συνεργασία μας ήταν άψογη & ευχάριστη .
 Μαρία:  Που νομίζεις ότι κινείσαι συνθετικά τα τελευταία χρόνια; Στο έντεχνο τραγούδι, στο πιο εμπορικό- όχι πως το έντεχνο δεν μπορεί νάναι και εμπορικό, άμα είναι καλό- ή όπου υπάρχουν καλές φωνές;
 Αντώνης: Επειδή έχω την ευκολία να κινούμε σε διάφορους μουσικούς χώρους & επειδή μου αρέσει  κατά καιρούς να αλλάζω μουσικά χρώματα , γράφω διάφορα είδη μουσικής. Άλλωστε είναι & γνωστό.
 Μαρία: Η διαδικτυακή προώθηση τραγουδιών από τους καλλιτέχνες, νομίζεις πως αποδίδει καρπούς σήμερα;
Νίκος Βέρτης, Αντώνης Βαρδής & Γιάννης Βαρδής Αντώνης: Σίγουρα είναι  καλύτερος τρόπος προώθησης & ελπίζουμε οι δημιουργοί κάποια στιγμή να καταφέρουμε να παίρνουμε & ποσοστά .
 Μαρία: Ένα ή περισσότερα παράπονά σου από το χώρο του τραγουδιού στην πορεία της καριέρας σου..
 Αντώνης: Πολλά παράπονα & πάρα πολλές όμορφες στιγμές. Στο κάτω - κάτω  έτσι είναι η ζωή μας, ίσως & για να υπάρχει μια ισορροπία .
 Μαρία:  Άμεσα σχέδιά σου δισκογραφικά ή επί σκηνής;
 Αντώνης: Σχέδια δισκογραφικά τα οποία με  αφορούν ως τραγουδιστή , υπάρχουν αρκετά, αλλά για να πραγματοποιηθούν , χρειάζεται & η συνεργασία της δισκογραφικής εταιρείας που ανήκω. Για την ιδιότητα μου ως συνθέτης, περιμένω προτάσεις από  τραγουδιστές, για να επιλέξω με ποιους θα συνεργαστώ. Επί σκηνής, αυτή τη στιγμή, δεν έχω κάποιες προτάσεις που να με ενθουσιάζουν .
 Μαρία: Θα ρίσκαρες ποτέ να συνεργαστείς με πρωτοεμφανιζόμενο στιχουργό ή ερμηνευτή;
ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ : Τραγούδι σε μουσική ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΔΗ και στίχους της Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ απο τον δίσκο ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ Αντώνης: Όσο αφορά έναν  πρωτοεμφανιζόμενο  τραγουδιστή , μπορεί να έχει κάποιο ρίσκο από έναν καταξιωμένο . Παρ’όλα αυτά έχω συνεργαστεί στους πρώτους δίσκους που έχουν κάνει, με τους : Χαρούλα Αλεξίου, Άννα Βίσση, Λιζέτα Νικολάου, Χ. Γαργανουράκη, Ελένη Δήμου, Μανώλη Λιδάκη, Χριστίνα Μαραγκόζη, Άννα Φωτίου, Γιάννη Βαρδή, Κώστα Καραφώτη. Οπότε, δεν έχω πρόβλημα να ρισκάρω. Όσον αφορά τους πρωτοεμφανιζόμενους στιχουργούς , δεν συζητάμε καθόλου για ρίσκο, διότι διαλέγω έναν στίχο  που μου αρέσει & που ταιριάζει με τη μουσική μου. Θα σου αναφέρω μερικούς στιχουργούς που έγραψαν μαζί μου το πρώτο τους τραγούδι, Πάνος Φαλάρας, Σαράντης Αλιβιζάτος, Γιούλα Γεωργίου, Έλενα Αντωνίου, Σοφία Αργυροπούλου, Σοφία Θωμοπούλου, Ρία Σωτηροπούλου κ.α. Τον τελευταίο καιρό, για κάποιους λόγους , προτιμώ να γράφω τις μελωδίες μου & να τις δίνω σε φίλους & συνεργάτες στιχουργούς που ανάλογα με το ύφος της μελωδίας , το δίνω στον ανάλογο στιχουργό που πιστεύω ότι θα έχει καλό αποτέλεσμα.
 Μαρία:  Νομίζεις πως στις.. συμπληγάδες μέρες μας ο έρωτας στο τραγούδι ηρεμεί και σώζει;
 Αντώνης: Οι μέρες που ζούμε είναι πολύ άσχημες αλλά όχι ασχημότερες από άλλες περιόδους (δυο φορές δικτατορία, εμφύλιος, γερμανική κατοχή, πείνα, μετανάστευση, ανεργία, κατοχή της Κύπρου) . Σε όλες αυτές τις δυσκολίες των ετών, το τραγούδι πάντα έκανε παρέα στις χαρές μας , τις λύπες μας, τους χωρισμούς μας & στους έρωτες μας. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνεται όσο υπάρχει «ακόμα Ελληνικό τραγούδι».
 Μαρία: Πως βλέπεις την επικείμενη κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στο χώρο της μουσικής;
 Αντώνης: Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει οι πωλήσεις περίπου 85% & τα ποσοστά πλέον δεν είναι ικανά για να ζήσεις μόνο από αυτό το επάγγελμα . Ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος από κατεβάσματα μέσω διαδικτύου να παίρνουμε κάποια ποσοστά. Το τραγούδι δεν θα σταματήσει να υπάρχει.
 Θα εκραγώ & Εδώ σε περιμένω Αντώνης ΒαρδήςΜαρία: Πως βλέπεις τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, τις συγκεντρώσεις κόσμου στο Σύνταγμα και σε πλατείες σε άλλες μεγάλες πόλεις, τις βιαιότητες που ακολούθησαν απ' τους.. γνωστούς μας άγνωστους κουκουλοφόρους και τις πολιτικές εξελίξεις μετά απ' όλα αυτά;
 Αντώνης: Ξέρουμε πολύ καλά, ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων έχουμε λόγους  να είμαστε αγανακτισμένοι , άλλοι λιγότερο & άλλοι περισσότερο. Ας ελπίσουμε ότι οι νεότερες γενιές θα αγαπήσουν περισσότερο την Ελλάδα & δεν θα κάνουν τα ίδια λάθη με εμάς .
 Μαρία: Νομίζεις πως πρέπει να γράφονται τραγούδια διαμαρτυρίας στις μέρες μας;
 Αντώνης: Πιστεύω ότι τραγούδια διαμαρτυρίας χρειάζονται να γράφονται  & έχουν γραφτεί πάρα πολλά . Αρκεί να τα μεταδίδουν τα ραδιόφωνα & να φτάνουν στον κόσμο. Είναι βέβαια επικίνδυνο ο «αγανακτισμένος δημιουργός» μετά από κάποια χρόνια  που θα είναι  «βολεμένος» να αποδειχτεί ανακόλουθος των ιδεών του (έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα).

 Μαρία: Ευχαριστώ Αντώνη.. Εύχομαι όλα να πάνε τελικά καλά και να ξεπεραστούν οι σκόπελοι στην Ελλάδα και γενικά. Και σένα σου εύχομαι να συνεχίσεις να δίνεις και να δίνεσαι στο τραγούδι, που έχει ανάγκη γνησιότητας και πραγματικών αξιών...
 Αντώνης: Να είσαι καλά Μαρία, χαίρομαι που τα ξανα είπαμε. \
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου